onsdag 13. oktober 2010

Svenske Kanelbullar

Den her oppskriften har jeg funnet for en stund siden, men først i dag fikk jeg testet den ut. Det ble veldig gode boller, myke og saftige. Den kan dermed anbefales :-)
Bildene er fra min egen baking i dag, men teksten er kopiert fra http://www.hembakningsradet.se/. Teksten er derfor på svensk og ganske forståelig, men hvis noen lurer på ord eller uttrykk, er det bare å si ifra, så skal jeg oversette :-)

Ca 40 bullar1 ½ paket (75 g) jäst för söta degar
5 dl mjölk
1,8–2 liter (1,2 kg) vetemjöl, ca
200 g smör, gärna osaltat, rumsvarmt
2 dl strösocker
2 ägg
1 tsk salt
1 msk stött kardemumma

Kanelfyllning:100 g mandelmassa
(Jeg lagde egen mandelmasse, ca 200 gram hakkede mandler, 1 dl. melis og 1 dl sukker. Litt melk og litt vann til passe konsistens. Deretter blandet jeg i nedenforstående ingredienser)100 g smör, rumsvarmt
1 ¼ dl strösocker
2 ½ msk ströbröd
1 msk vatten
1 msk kanel

Pensling:
1 äggula
1 krm salt
1–2 msk mjölk
Pärlsocker




Gör så här:1. Börja med att ta fram alla ingredienser och låt dem bli rumstempererade.
2. Smula jästen i en hushållsassistent eller bunke. Häll över mjölken och rör om så att jästen löser sig.
3. Tillsätt mjöl, smör i bitar, socker, ägg, salt och kardemumma. Arbeta degen riktigt smidig i maskin (ca 5 minuter) eller för hand (ca 10 minuter). Degen är färdig när fettet börjar krypa fram och du kan dra ut degen tunn som en nylonstrumpa.
4. Låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek ca 30 minuter.
5. Fyllning: Riv mandelmassan och vispa samman med smör, socker, ströbröd (hindrar fyllningen från att
rinna ut), vatten och kanel.
6. Ta upp degen på bakbord, knåda den och dela i två delar. Kavla ut varje del till en rektangel. Bred på
kanelfyllningen.
7. Rulla ihop från långsidan till en lång rulle. Pensla kanten med lite vatten så fäster den bättre. Skär i ca 2 cm bitar. Lägg glest på bakplåtspappersklädda plåtar.
8. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, 20–30 minuter. Sätt ugnen på 250°.
9. Vispa samman äggula, salt och mjölk. Pensla försiktigt de jästa bullarna. Strö över pärlsocker.
Grädda mitt i ugnen 5–7 minuter.

Tips!Om alla ingredienser är rumstempererade från början behöver du inte värma mjölken till 37°. Genom att klicka ner smöret direkt i degen får du porösare, saftigare och mer hållbara bullar.

I stället för att pensla bullarna kan du fylla en blomspruta med äggblandningen och spraya dem. Då riskerar du inte att trycka till de uppjästa bullarna med penseln.Posted by Picasa

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar